?>

Határtalanul!


HAT-20-01-0360

Gyóni Géza Általános Iskola

A titokzatos Hargita

2022. május 9-14.

A Határtalanul program keretében

iskolánkból 37 diák és négy pedagógus

6 napot töltött el Erdélyben, Erdővidéken.

 

 

 A járványhelyzet miatt sokáig bizonytalan volt, hogy két év után ismét belevághatunk-e a Határtalanul program megvalósításába. Március elején, a korlátozások feloldása után örömmel fogtunk neki az előző évben elmaradt kirándulás előkészületeihez. Ebben az évben eltérően a korábbiaktól a 34 nyolcadikos diákon kívül 3 hetedikes tanuló vehetett részt ezen a programon. Az utazók különböző feladatokat vállaltak: volt, aki városunk, iskolánk bemutatásán dolgozott, voltak, akik a programban szereplő helyszínekhez állítottak össze kiselőadást, míg mások saját készítésű ajándékokat, karkötőket készítettek az erdélyi diákoknak.

A program előkészítő óráján szó esett Erdély történelméről, a trianoni döntés következményeiről, a határon túli magyarság jelenkori helyzetéről, Székelyföld látnivalóiról, híres szülöttjeiről. és az utazást érintő gyakorlati tudnivalókról.

2022. május 9-én kora reggel indult el csapatunk Dabasról a hatnapos kirándulásra. Kecskemét, Szeged, Arad és Déva érintésével érkeztünk meg Segesvárra. A jellegzetes szász városban egy rövid sétát tettünk, majd ellátogattunk a vártemplomba, illetve egy tanulói kiselőadást hallhattunk Segesvár történelméről és nevezetességeiről. Következő megállónk Fehéregyházánál volt, ahol koszorút helyeztünk el Petőfi emlékműnél. Este érkeztünk meg szállásunkra, a Baróton található Derzs panzióba.

Az következő négy napban érdekes, izgalmas programokon vehettünk részt, gyönyörű vidékekre tettünk kirándulásokat:

Vargyason látogatást tettünk az unitárius templomban, ahol nemcsak az épületről, a gyönyörűen faragott, kézzel festett berendezési tárgyakról, hanem az unitárius egyházról is megtudhattunk sok mindent. Felkerestük a templom közelében élő bútorfestő Sütő családot is, akik már nemzedékek óta készítik gyönyörű mesterműveiket. Bepillantást nyerhettünk ennek a szép mesterségnek a rejtelmeibe is. Majd a vargyasi Borbáth Károly Általános Iskola nyolcadik osztályával töltöttünk el két órát. Bemutattuk az otthon elkészített kiselőadás segítségével iskolánkat, meghallgattuk az ő ismertetőjüket a településükről, iskolájukról. Még egy kis kötetlen beszélgetésre is futotta időnkből.

Meglátogattuk az iskolaelőkészítő csoportba járó kisgyerekeket is. Átadtuk az otthonról hozott ajándékainkat, aminek nagyon örültek. Közülünk többen is odatelepedtek a kicsikhez egy kis játékra, rajzolásra.

Ebéd után Miklósvárra utaztunk, ahol a szépen felújított Kálnoky kastélyban tettünk látogatást. Következő állomásunk már Kisbacon volt, ahol először egy még ma is működő vízimalmot láthattunk, majd a Benedek Elek Emlékházban tettünk látogatást. Hazafelé pedig megkóstolhattuk a sokat emlegetett, erre a vidékre jellemző borvizet is Bibarcfalván.

Kirándulásunk harmadik napján ellátogattunk Kézdivásárhelyre is, ahol szalagot kötöttünk Gábor Áron szobránál, megcsodáltuk a város udvarteres főterét, a Vigadó épületét, és ellátogattunk az Incze László Céhtörténeti Múzeumba is. Persze nem hagyhattuk ki a híres Rigó Jancsi cukrászdát sem a programok közül. Sepsiszentgyörgyön a Vadászmúzeumban jártunk. Mindenkinek nagyon tetszett Csernátonban az érdekes, számunkra néha ismeretlen, furcsa tárgyakat, eszközöket bemutató Haszmann Pál Múzeum. Itt többek között régi mezőgazdasági gépeket, tájházakat, kályhamúzeumot, régi távközlési eszközöket láthattunk.

A negyedik napon túrára indultunk. Vargyasra mentünk, ahol szekerekre ültünk s így folytattuk utunkat a Vargyas szoroshoz. Szép időben sétálhattunk el először a Lócsűr barlanghoz, majd az Orbán Balázs barlangrendszerhez. Szalagot helyeztünk el Pál István emléktáblájánál,

Pénteken, utolsó napunkon, reggeli után a Szent Anna tóhoz és a Mohos tőzegláphoz utaztunk, meghallgattuk legendájuk és megismerhettük keletkezésük tudományos magyarázatát is. Az Apor lyányok feredőjénél megtapasztalhattuk személyesen is a vulkáni utóműködés hatásait. A nap zárásaként a vargyasi gyerekekkel piknikeztünk, sütögettünk, beszélgettünk.

2022. május 14-én kora reggel indultunk haza. Útközben a tordai sóbányában tettünk látogatást. Idegenvezető kísért végig bennünket a tárnákon, mesélt a tordai bánya történetéről és a sóbányászatról. Királyhágónál, Erdély kapujánál intettünk búcsút közel egyhetes kirándulásunk helyszíneinek. Este 9 órakor érkeztünk haza az iskolához, ahol a szülők már nagyon várták bennünket.

2022. május 27-én tartottuk meg az értékelő órát. Egy kis kérdőív segítségével osztályoztuk az utazás részleteit, az eredmény nagyon jó lett, mindenkinek tetszettek a programok, meg voltunk elégedve a szállással az étkezéssel és az utazással is. Naponként, a kiránduláson készült képeket kivetítve beszéltük át a hat nap eseményeit, felidézve a legjobb, legviccesebb, legérdekesebb vagy legizgalmasabb pillanatokat. A kérdésre, hogy ki az, aki szívesen visszamenne Erdővidékre, egyszerre lendült 37 kéz a magasba. J

Kirándulásunk élményeiről Kardos Jázmin írt beszámolót a Dabasi Újságban.

https://www.dabas.hu/index.php/mediaf/osszesitett-dokumentumtar/dabasi-ujsag/1540-dabasi-ujsag-2022-juniusi-szama/file

Június 3-án a hetedikesek készültek műsorral a Nemzeti Összetartozás Napjára, és délután a dabasi Országzászló Emlékhelynél részt vettünk a városi megemlékezésen.

A kirándulásról készült képes beszámoló

 

 


Korábbi beszámolók:

Beszámoló 2017   | Képes beszámoló 2017

Beszámoló 2018   | Képes beszámoló 2018

Beszámoló 2019   | Képes beszámoló 2019

Ellenőrző

Eseménynaptár

<< 2024 ápr >>
hKscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5