HAT-16-01-0200

2017. május 15-20.

Iskolánkból 36 hetedik osztályos diák és négy kísérő pedagógus vett részt az idei évben a Határtalanul! program kirándulásán. Immár hatodik alkalommal szerveztük meg az utazást Erdélybe, Erdővidékre, hogy tanulóink megismerkedjenek a határon túli magyarok életével, az ott található történelmi emlékeinkkel, természeti szépségekkel. Az elmúlt évekhez hasonlóan szállásuk Baróton a Derzs panzióban volt, az utazást pedig az erdélyi Kolumban cég autóbusza biztosította.

Az utazás előtt a programban részt vevők ellátogattak Budapesten a Magyarság Házába, felkeresték Dabason az Országzászló Emlékhelyet, és az előkészítő órákon megismerkedhettek Erdély történelmével, híres szülötteivel, földrajzával.

A kirándulás helyszíneiről, programjairól a tanulók naplót vezettek. Hazatérve tapasztalataikat. élményeiket megosztották a hatodik évfolyamos diáktársaikkal. Az értékelő órán pedig áttekintették és összefoglalták a program elemeit, eseményeit.

Élményeikről a Dabas Újság 2017. júniusi számában is olvashattunk.

(http://www.dabas.info.hu/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=38&Itemid=170)

 

A kirándulás……

 

1. nap

 

Az odafelé vezető hosszú úton a diákok kiselőadások keretében bemutatták az érintett tájakat, településeket, közigazgatási egységeket. Pihenőt tartottak Kenderesen, majd átlépve az országhatárt, Királyhágónál. A " sóvidék" karakterét személyesen is megtapasztalhatták Szovátán a Medve-tónál. Megálltak Farkaslakán, ahol Tamási Áron sírjánál helyeztek el emlékkoszorút.

 

 

 

 

 

2. nap

 

Kézdivásárhely

 

A második nap kirándulni mentek, először Kézdivásárhelyre, ahol az Incze László Céhtörténeti Múzeumban tettek látogatást, majd megnézték a Világörökséghez tartozó udvarteres főteret is és végül megkoszorúzták Gábor Áron szobrát. Ellátogattak a Vigadó Színházba, és jutott egy kis szabadidő arra is, hogy a Rigó Jancsi cukrászdába betérjenek sütizni.

 

Kézdivásárhelyről Sepsiszentgyörgyre utaztak, mely Kovászna megye székhelye. Itt a Székely Nemzeti Múzeumban tettek látogatást. A tárlatvezetés keretében Gábor Áronról, a különböző tájegységek néprajzáról tudhattak meg érdekességeket.  A múzeumlátogatás után szabad program keretében voltak akik sétáltak, betértek egy kis süteményre, ajándéktárgyat vásároltak vagy sétáltak a városközpontban található hangulatos parkban.

 

 

 

 

 

 

 

3. nap

 

Kisbacon

 

Reggeli után először egy rövid látogatást tettek a helyi piacon. Itt kóstolhattak kürtös kalácsot, micit, illetve bepillantást nyertek egy kicsit a város életébe. Majd Kisbaconba utaztak, ahol először a Benedek Elek Emlékházba látogattak el. Az író dédunokája mesélt Elek apó munkásságáról, életéről, a gyerekek iránti szeretetéről. Ezután a még ma is működő vízimalomba mentek, ahol Etelka néni fogadta nagy szeretettel a csoportot. Hazafelé megkóstolták az igazi nem palackozott borvizet.

Ebéd után az Erdővidéke Múzeumba látogattak el, ahol Demeter László tartott érdekes tárlatvezetést a csoportnak. A masztodon maradványokon kívül a legjobban a kökösi csata makettje tetszett a tanulóknak.

A múzeumlátogatás után a Gaál Mózes Általános Iskolába mentek, ahol fotókkal illusztrált előadást hallhattak Gagyi Rékától, aki Afrikában dolgozott egy segélyszervezet munkatársaként. Ekkor találkoztak diákjaink a baróti Gaál Mózes Általános Iskola 7. c osztályával. Christian Andrea tanárnő érdekes játékos feladata után kötetlen beszélgetés keretében folyt tovább az ismerkedés.

 

 

 

 

 

 

4. nap

 

 

„Erdővidék kapuja”

 

Reggeli után a Gaál Mózes Általános Iskola 7. c osztályával közösen egy román órán vettek részt tanulóink. Egy rövid fényképekkel színesített bemutatót tartottak a baróti gyerekeknek Dabasról és az iskolánkról, ők pedig a Vargyas szorost mutatták be. Ezután a Csomád hegységbe indultak. Első állomásuk a Mohos tőzegláp volt, ahol a láp keletkezésén kívül érdekes növényvilágával ismerkedtek meg.

 

A lápban tett séta után a Szent Anna-tóhoz kirándultak, megnézték a kápolnát, megtudhatták hogyan keletkezett a tó illetve milyen legendák kapcsolódnak hozzá. Az Apor lyányok feredőjénél, majd a torjai Büdösbarlangnál a vulkáni utóműködésre láthattak példát. Megtudhatták mi az a mofetta.

A kirándulásról visszatérve ismét találkoztak a baróti diákokkal, összemérték ügyességüket fociban és kézilabdában.

 

 

 

 

 

5. nap

 

p

Orbán Balázs barlang

Reggeli után a Gaál Mózes Általános Iskola 7. c osztályával egy drog prevenciós előadáson vettek részt diákjaink, majd Vargyasra mentek, ahol szekerekre ültek és elindultak a Vargyas szorosba.

A szekerekkel a szoros "bejáratáig" mentek, majd innen túrázni indultak, melynek úti célja az Orbán Balázs barlang volt. Több kisebb barlangba is benéztek mielőtt megérkeztek az Almási vagy más néven Orbán Balázs barlangba. Kiselőadást hallhattak Orbán Balázsról és a barlangról illetve az itt élő denevérfajokról. A denevéreket saját szemükkel is láthatták.

Este a baróti gyerekeket vendégül látva egy búcsúesten köszönték meg az itt eltöltött egy hetet. Felidézték kirándulásaik legérdekesebb, legizgalmasabb, legmaradandóbb pillanatait. Sokat beszélgettek, nevettek, játszottak, és búcsúzóul ajándékot adtak és kaptak.

6. nap

Reggeli után elbúcsúztak a panzió dolgozóitól, segítőiktől, majd útra keltek. Az első megálló Fehéregyházán volt, ahol szalagot helyeztek el a Petőfi emlékműnél és egy rövid versmondással tisztelegtek a híres költő emlékének. Segesvárt csak érintették, az autóbuszból nézték meg, de tanulói kiselőadás keretében sok hasznos információt kaptak a városról, építészetéről, történelméről.

Segesvár után Tordán nézték meg a világhírű sóbányát. Egy érdekes idegenvezetést hallhattak, melynek során sok hasznos információt kaptak magáról a sóról, annak kitermeléséről, sőt Tordáról is. Érdekes eszközöket láthattak, szép só képződményeket csodálhattak meg, és arra is volt lehetőség, hogy akinek kedve van, kipróbálja az óriáskeréken való utazást.

Fáradtan, de élményekkel gazdagon érkeztek meg diákjaink az egy hetes kirándulásról.

 

A program az EMET támogatásával valósult meg.